De Fellow Ode Brew Recensie

 

Ode aan de Brew

 

Wie had er ooit gedacht dat een huishoudelijk apparaat met zo'n harde hype op de markt zou komen. In ieder geval niet zo hard als de media bewuste Californische fabrikant van koffieapparatuur Fellow mee op de kloppen kwam. De hype was vooral intens in de aanloop naar het theather doek vallende onthul moment van de Ode Brew Grinder, het meest complexe product van het bedrijf tot nog toe. Een product waarvoor Fellow behoorlijke beloftes en verheven uitspraken heeft gemaakt over de functies en prestaties.

 

Fellow beloofde ons een stijvol in ontwerp, compact en gebruiksvriendelijke machine. Een machine die zo uitzonderlijke stil is tijdens het malen dat je krekels kunt horen kraken, met ook nog zo goed als nul retentie en een baanbrekende consistentie van deeltjesgrootte. Dat allemaal, speciaal ontworpen voor het zetten van een enkele dosis lekker bakkie pleur. Filterkoffie dus. Uiteraard zit er in elk nieuw product van elke fabrikant soms een kleine kink in de kabel of een metaforisch schroefje los (laten we eerlijk zijn), doch heeft Fellow voor mij tot dus ver zijn reputatie wel waar gemaakt.

 

Om opwinding op te wekken in de aanloop naar die laatste grote onthulling, ondernam Fellow een PR-campagne met sci-fi/complottheorie als thema. Een kickstarter-campagne met als doel $200.000 die in de eerste 90 minuten al meer dan $1,2 miljoen binnenhaalde door zo'n 5.000 donateurs. Fans, bloggers en journalisten werden verleid om te speculeren over wat voor soort Big-Foot/UFO mysterie het gave merk aan het verzinnen was. Erg slim bedacht.

 

 

Review: Fellow Ode Brew Grinder

 

Algemene beoordeling: Zeer goed.

 

PRO's: Hoe consistent de machine maalt is voor mij al reden genoeg om deze aan te schaffen en snel ook. Plus zal deze molen sexier staan in je eigen koffiehoekje dan Liam Hemsworth in een Thor pakje. De enorme draaiknop aan de voorkant voelt bevredigend aan en ja, dat bedoel ik op de meest gore manier mogelijk en stil is de ODE absoluut. Maar is het de Sasquatch die ons is beloofd? Baanbrekend in haar extra functies is ze wel.

 

CONS: De elektronica van de ODE is helaas een beetje gevoelig voor problemen. Problemen die volgens Fellow in afwachting zullen worden opgelost in toekomstige productieruns. Echter, hoor ik niet graag bij het aanschaffen van nieuw speelgoed dat er een kans is op complicaties. Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik zelf nog niets heb ontdekt dat dit daadwerkelijk voor prestatie moeilijkheden heeft gezorgd. Enkel speculatie dus in mijn oren tot zo ver. Elke grote hype zoals die van ODE zal een aantal haters kunnen verwachten. 

 

PID Motor met auto-stop

 

Ondanks variaties in weerstand van de bonen tussen de 64 mm commerciële maalschijven, drijft de motor een constante snelheid. Fellow noemt het zijn Smart Speed ​​PID-motor. Sensoren in de motor nemen schommelingen in het toerental waar als gevolg van de weerstand wanneer een lading bonen binnenkomt en afneemt tijdens het malen, waardoor automatische aanpassingen worden geactiveerd in het vermogen dat naar de motor wordt gestuurd. Het resultaat is een consistent toerental van 1400 RPM, zonder vertraging in het begin of versnelling aan het einde. Variaties in snelheid die, volgens Fellow, inconsistentie in de deeltjesgrootte in andere bonenmalers bevorderen.
 

Daarnaast hoef je tijdens het malen ook niet meer met een timer te klieren om handvrij te kunnen werken. Weeg je dosis-bonen van te voren af en wanneer alle bonen zijn gemalen, wordt de motor automatisch uitgeschakeld. Tenminste, dat is het idee. Het is een briljante functie als het werkt, maar er zijn gevallen waarin deze slimme motor het padje af kan worden gegooit. Een voorbeeld hiervan is wanneer het een stopcontact deelt met een ander keukenapparaat zoals, laten we iets totaal willekeurigs zeggen; je geweldige Bamix Staafmixer. 

 

 

Retentie en bruikbaarheid

 

Dit zijn allemaal echter écht kleine en voorlopige problemen in een pakket dat verder vrijwel al zijn andere beloftes nakomt. Met zijn lage profiel en compacte voetafdruk is de ODE klein in vergelijking met alle andere machines in zijn klasse. Met een gemiddelde geluidsproductie van 85 dB tijdens het malen is deze krachtpatser ook aanzienlijk stiller dan gemiddeld, waardoor je vriend, vriendin, huisgenoot of levenspartner ongestoord kan doordromen. 
 

Iets wat ik zelf ook een geweldig gemak vind is de opvangbak die er bij komt, die door magneten op z'n plek gehouden word. Als je niet van het afwegen van je bonen houd zit er een richtlijn in afgebeeld wat de gemiddelde grammage aangeeft (dat verschilt uiteraard per boon, per type roast of dat ook daadwerkelijk zo is, doch is het wel een goede indicatie). 

 

Door dat de maalschijven geheel verticaal zitten word de retentie vrijwel nul. Simpelweg door zwartekracht en doordat de gemalen koffie meteen in het bakje valt zonder eerst nog door een langdurige glijbaan te vallen. De nauwkeurigheid van de dosering in gemiddelde tests waren betrouwbaar genoeg, aangezien wat er uit de ODE kwam over het algemeen binnen +/- 0,2 gram lag van wat erin werd stopten. Praktisch niets is in vergelijking met andere machines in zijn prijsklasse.

 

 

Technische Details

  • Materiaal: Aluminium behuizing, Kunststof laadbak en basis
  • Maalschijven: Platte RVS 64 mm maalschijven
  • Verpakkingsafmetingen: 18.8 cm breed / 28.3 cm lang / 16.2 cm hoog
  • Ampère: 1.3 Hz: 60 Hz
  • RPM: 1.400
  • Vermogen: 140 Watt Gewicht: 4.5 kg
  • Hopper capaciteit: 80 gram
  • Formaat: 239 mm x 105 mm x 241.5 mm
  • Kabel: 1 m

 

Conclusie

 

De ODE is misschien niet de Sasquatch die we hoopte dat het zou zijn (hij of zij zal nog wel ergens rond dwarrelen) gezien zijn toewijding aan het zetten van een enkele dosis, zonder espresso, en zijn er nog wel een aantal kreukels die gladgestreken mogen worden naarmate het ontwerp ouder wordt. Maar vanwege de maalkwaliteit, sexy uiterlijk en andere functies is de Ode Brew Grinder al een indrukwekkend nieuw standaard voor koffiemolens.