Bekijk hieronder hoe je je machine met een thermoblok ontkalkt!

 

 

Welk ontkalkingsmiddel heb ik nodig?

 

Wij verkopen verschillende ontkalkers, maar deze zijn niet allemaal geschikt voor machines met een Thermoblock aangezien machines met thermoblock soms gebruik kunnen maken van aluminium onderdelen raden wij de Urnex Dezcal. Wat belangrijk is, is dat u geen natuur- of keukenazijn gebruikt, aangezien dit silicone aantast en u zo vaker onnodig deze moet vervangen. Tevens vergt natuur- of keukenazijn veel extra spoelen wat onnodig gebruik van de pomp is. Klik onderaan op de banner en bestel meteen bij ons ontkalkingsmiddel, besteld voor 14:00 uur is dezelfde dag verzonden!

 

Wat moet ik doen en in welke volgorde?

 

 • Verdun de ontkalker met water in het waterreservoir in de verhouding zoals aangegeven op de verpakking van het ontkalkingsmiddel dat u gebruikt
  • Bij zakjes of tabletten dient u exact de hoeveelheid aan te maken zoals aangegeven door de fabrikant van het ontkalkingsmiddel. Los de vaste deeltjes goed op door te roeren.
  • Verdunt u een vloeibare ontkalker? Dan adviseren wij een totale oplossing van 600 mL te maken, hier heeft u voldoende aan.
 • Spoel voor 30 seconden water door de broeikop van de machine door op de 'koffiezetknop' te drukken. Handig om in een grote mok of kop te doen. Laat de machine 1 minuut rusten.
 • Spoel voor 30 seconden water door de stoompijp van de machine door eerst het stoomkraantje uit te draaien en daarna de 'koffiezetknop' in te drukken. Schakel de stoomknop niet in.
 • Spoel het waterreservoir goed uit en vul deze met schoon water.
 • Spoel voor 30 seconden water door de broeikop van de machine door op de 'koffiezetknop' te drukken. Laat de machine 1 minuut rusten.
 • Spoel voor 30 seconden water door de stoompijp van de machine door eerst het stoomkraantje uit te draaien en daarna de 'koffiezetknop' in te drukken. Laat de machine 1 minuut rusten.
 • Herhaal het gefaseerd spoelen tot watercontainer leeg is en vul deze daarna weer met schoon water.
 • Afhankelijk van de gekozen ontkalker kan het water nog zuur ruiken, ga door met spoelen tot u niets meer ruikt en u bent klaar.

 

Waarom steeds 30 seconden pompen en 1 minuut rusten?

 

Onze ervaring in het repareren en onderhouden machines leert ons dat mensen vaak de pomp van hun machine om zeep helpen door deze continu water te laten pompen bij het ontkalken. De pomp van deze machines zijn niet gemaakt om onafgebroken water te pompen en kunnen zo te heet worden. De minuut rust na 30 seconden pompen is nodig om uw pomp niet te laten oververhitten en zo een langer leven te geven. Komt u er achter dat uw pomp stuk is en heeft u een nieuwe nodig? Hier treft u de vervangende pomp aan.

 

Waarom ontkalk ik eigenlijk de machine en hoe vaak moet ik dit doen?

 

 

We ontkalken machines om er voor te zorgen dat deze niet vastlopen door harde kalk die het complete systeem verstopt en er voor zorgt dat je geen koffie meer kunt zetten. De frequentie hangt af van de waterhardheid en hoeveel koffie u zet. Een goede regel is om per 3 maanden uw machine te ontkalken. Woont u in een hardwater gebied, overweeg dan onze waterfilters of ontkalk per 2 maanden.