Heb jij een espressomachine met stoompijp en geniet jij ook graag van een heerlijke cappuccino, latte of cortado? Lees hieronder onze 5 tips voor het opschuimen van de perfecte melk of bekijk de video! 

 

tip 1: Kies de juiste melk

 

Het opschuimen van melk begint natuurlijk bij... de melk! Gebruik jij het liefst melk van de koe? Dan raden wij altijd verse volle melk aan. Hier zitten genoeg eiwitten en vetten in om voor een volle en zoete melkdrank te zorgen. Tegenwoordig zijn er natuurlijk veel alternatieven voor het gebruik van dierlijke melk. In dat geval raden wij een alterantieve melk aan die wel speciaal ontwikkeld is voor opschuimen. 

 

tip 2: Kies de juiste melkkan

 

Naast de melk is het het kannetje waarin je deze melk opschuimt ook natuurlijk van belang. Vooral de grootte van de melkkan heeft invloed op de manier hoe je de melk opschuimt. Het is belangerijk dat je genoeg ruimte hebt om de melk in volume toe te laten nemen en dat de melkkan niet over de rand heen morst. 

Voor één cappuccino of latte raden we de Motta Europa 35CL of de Joe Frex 350ml melkkan aan. 

Schuim je vaak op voor meer dan een melkdrankje? Dan raden we de Motta Europa 50cl of Joe Frex 590ml melkkan aan.

 

Tip 3: de positie van je stoomtip

 

Geloof het of niet, de positie van je stoomtip bepaald of je tijdens genoeg schuim kan creeren tijdens het verwarmen. Postioneer de stoomtip net aan de rand van de melkkan (zie video voor instructies). Dit zorgt dat melk gaat kolken en wordt er everedig stoom geintregreerd met de melk. Zak vervolgens rustig met de gehele melkkan naar beneden, dit zorgt er van weer voor dat de volume toeneemt. 

 

Tip 4: Schuim op tot de juiste temperatuur

 

Melk is het lekkerst als het tot een maximale temperatuur van 65 graden is verwarmt. Boven de 75 graden verbrand de melk, smaakt het droog en neemt alle zoete smaak direct af. Een handige tool om de perfecte temperatuur te bereiken is de Motta melkthermometer. 

 

Tip 5: Klop en wals de melkkan 

Zie je aan de bovenkant van de geschuimde melk nog wat luchtbellen? Klop dan rustig de melkkan op je keukenblad, dit lost het op! 
 
Wals de melkkan om de dikke melkschuim te intregeren met de dunne warme melk. Hierdoor begint de melk mooit te glimmen en schenk je gemakkelijker in het kopje. 
 

Extra tip: oefen met latte art?

Wil jij nou graag oefenen met schenken van latte art? Bekijk dan de hele video hieronder, naast de vijf tips, geeft Marthijn ook nog instructies hoe jij je eerste hartje kan schenken!