Alles voor 14.00 uur besteld, is door ons dezelfde werkdag verzonden | Vanwege coronamaatregelen en drukte bij PostNL kan de levering vertraging oplopen | Winkelen op afspraak? Lees hier alles

Beste koffiemolen (2020)

Posted by Robbert 26-04-2020 0 Comment(s) Koopgids,

 

De beste koffiemolen (2020)

 

 

Maalt u voor filter of espresso koffie?

 

Voordat we beginnen met het uitzoeken van een koffiemolen is het belangrijk om te weten dat er molens specifiek voor filter en espressokoffie gemaakt worden.

Naast praktische zaken zoals de manier waarop de molen versteld en of u direct in een filterdrager kunt malen of handig in een bakje voor filterkoffie, maken beide molens ook een ander type maalsel.

Op het moment dat we het maalsel gaan analyseren malen we voor filterkoffie een stuk grover dan voor espresso en is de geometrie van de maalschijven en diens snijranden anders dan bij die voor een molen die specifiek voor espresso gemaakt is.

 

 

 

 

 

 

Moet ik gaan voor een handmolen of heb ik (toch) een elektrische molen nodig?

 

 

Naast het grote aanbod van elektrische koffiemolens dat we verkopen worden er tot op de dag van vandaag nog aardig wat handmolens gemaakt!

 

De meeste handmolens kunnen niet fijn genoeg malen en worden vaak verkocht voor mensen die beginnen met het versmalen van filterkoffie. Wel is er een uitzondering en dat zijn de handmolens waarvan de as die de binnenste maalschijf vasthoud op meerdere punten gefixeerd is en dus geen speling heeft. Deze zijn precies genoeg om fijn af te stellen en een gelijkmatig maalsel te produceren.

Met uitzondering van een enkele molen zijn de meeste handmolens instelbaar met trapjes, wat betekent dat het soms kan voorkomen dat je met een te grove of ineens een te fijne instelling kan werken en dan helaas niet voor een instelling hier tussenin kunt kiezen.

De handmolens die wij van het merk Timemore verkopen zijn geschikt voor het maken van een geweldige filtermaling, maar kunnen dus dankzij de fixering van de binnenste maalschijf af fijn genoeg afgesteld worden voor espresso. Dankzij de kleine trapjes maken we zelden mee dat een instelling te grof of te fijn is, maar kan dit gelukkig met het aanpassen van de dosering opgelost worden. Vaak is 1 of 2 gram meer of minder koffie genoeg.

 

 

Wat ook een belangrijk punt is om over na te denken wanneer u voor de keuze staat om een handmolen of elektrische molen aan te schaffen is hoe veel en hoe vaak u koffie zet. Zet u bijvoorbeeld kleine beetjes koffie en enkele keren per dag, dan zou een handmolen goed volstaan. Maalt u echter frequenter en/of meer koffie is een elektrische molen een stuk makkelijk in gebruik.

 

 

 

Waar let ik op als ik kijk naar gebruiksgemak?

 

 

Eén van de dingen waar klanten bij ons in de winkel als eerste naar vragen is wat voor geluid de molen maakt. Meestal wordt er vanuit gegaan dat de molen een kabaal maakt waar iedereen in de straat van wakker wordt. Dit is gelukkig tegenwoordig iets minder van toepassing, maar het feit blijft dat de ene molen een stuk stiller kan zijn dan de andere.

 

Waar niet iedereen bij stil staat is dat de ene molen een stuk sneller de koffie vermaalt dan de andere. Je kunt je dan ook afvragen of het vervelend is om voor 4 seconden iets meer geluid aan te horen, dan 15 seconden een iets stiller geluid. De snelheid hangt af van de maalschijfgrootte in combinatie met het wattage van de motor en de rotatiesnelheid van de maalschijven.

 

Een ander punt om bij stil te staan is retentie. Retentie is het woord wat de gebruiken voor koffie die de molen bij normaal gebruik achterhoud. Op het moment dat we koffie vermalen wordt deze uit een maalkamer waarin de maalschijven zich bevinden gegooid en valt deze door een uitloop naar buiten. Vanaf de maalkamer tot het punt waar de koffie uitvalt ligt altijd een klein beetje koffie. Tegenwoordig zijn de fabrikanten van koffiemolens zich gelukkig hiervan bewust en doen zij er alles aan om voor zo min mogelijk retentie te zorgen.

 

Een tactiek om om te gaan met molens die bijvoorbeeld last hebben van veel retentie is om te 'single-dosen', wat dit inhoud is dat u op voorhand koffie afweegt en deze compleet door een lege molen maalt. Dan nog blijft er helaas bijna altijd nog wat koffie achter in de molen en moet u voor het beste resultaat de hoeveelheid koffie die u in de molen doet en de hoeveelheid koffie die u uit de molen haalt afwegen. Dit verschil compenseert u dan door dit toe te voegen aan de hoeveelheid koffie die u in de molen doet. Gaat dit wel heel erg ver, maar heeft u toch last van dit probleem? Kom dan een keer langs in de winkel, we verkopen tegenwoordig moderne molens van het merk Eureka met bijzonder weinig retentie, zowel bij normaal gebruik als bij single-dosen.

 

 

Wat verder van belang is, is dat de molen geen rommel van uw aanrecht maakt. Er is niets zo vervelend als fijne koffiekorrels op plekken waar ze niet horen. Bij het maken van een koffiemolen maakt de fabrikant altijd een afweging tussen de balans van hoe luchtig of hoe klonterig de koffie uit de molen komt. Luchtig is fijn voor een gelijkmatige afgifte en een vervolgens gelijkmatige extractie, maar kan met sommige koffies erg statisch uit de molen komen en dus overal een boel van maken. Om dit probleem tegen te gaan en koffie minder statisch uit de molen te laten komen wordt het ontwerp aangepast en gaat koffie door een nauwere gang voordat deze uit de uitloop komt en komt deze meer samengeplakt uit de uitloop van de molen. Het nadeel hiervan is, dat op het moment dat u de koffie gaat zetten dit het liefst weer wat zou willen opkloppen zodat het water tijdens het zetten gelijkmatig door alle koffie gaat voor een zo vol mogelijke smaak.

 

De laatste jaren zijn hier gelukkig flink wat ontwikkelingen in geweest en is er flink ge-experimenteerd met iets wat we 'clumpcrushers' noemen. Om een statische afgifte te voorkomen komt de koffie dus wat meer samengeplakt uit de gang na de maalkamer, maar net voordat deze de uitloop verlaat gaat deze door een clumpcrusher die meestal bestaat uit dunne strookjes metaal van verschillende designs, om de klontjes op te breken, maar een statische afgifte te voorkomen, ideaal!

 

 

Welke technische details zijn belangrijk en waarom?

 

 

 

Als we vastgesteld hebben dat de inzet van de koffiemolen voor filter of espressokoffie is gaan we verder kijken naar belangrijke details. Eén van de belangrijkste is welke maalschijven er gebruikt worden. De maalschijven zijn namelijk belangrijk voor hoe de koffie in kleine deeltjes opgebroken wordt en is dus bepalend voor hoe de koffie gaat smaken. De grootte van een koffiedeeltje bepaalt namelijk het tempo waarmee deze smaak afgeeft. Als er dus veel verschillende deeltjesgrootte gebruikt worden krijgen we vaak veel verschillende smaken door elkaar en smaakt dit vaak minder vol en kan de koffie bittere en zure bijsmaken hebben, niet ideaal dus! In het geval dat u een ouderwets type koffiemolen gebruikt heeft met mesjes onderin weet u vast wat we bedoelen. Het mooie van maalschijven is dat we dus al een flinke voorsprong hebben, maar zij niet alle maalschijven op dezelfde manier gemaakt.

 

De vorm en de grootte van de maalschijven bepaalt hoe tijdens het malen de koffie door de maalschijven vermalen wordt. We treffen meestal conische of platte maalschijven aan en zijn er zelfs een paar exotische molens die deze op vernuftige wijze combineren. Helaas blijft het zelfs voor de kenners en mensen met de best ontwikkelde smaak moeilijk om te kwantificeren wat de smaakverschillen tussen conische en platte maalschijven zijn. Wat blijkt is dus dat niet alléén de vorm van belang is, maar ook de grootte en de vormgeving van de snijranden. Hoe groter de maalschijven en dus de afstand waar de bonen doorheen vermalen worden langer is, hoe gelijkmatiger dit gebeurt en dus hoe gelijkmatiger de extractie is en hoe voller de koffie van smaak is zonder nare bijsmaken.

 

Wat nog een ander belangrijk detail is, is hoe hard de maalschijven zijn. Meestal wordt er voor een niet roestvast hard staal gekozen vanwege het feit dat dit makkelijk te bewerken is tot deze hardheid. Tegenwoordig wordt er ook gebruik gemaakt van verschillende soorten coatings. Sommige coatings hebben het doel om frictie te verminderen zodat de maalschijven en dus ook de koffie minder heet wordt tijdens het malen. Dit is niet spannend wanneer u een enkel kopje thuis zet, maar erg waardevol voor wanneer de koffiemolen gebruikt wordt in de horeca. De meest toegepaste coating is de TiN, ofwel Titaannitride coating. Deze coating hecht goed aan het materiaal en zorgt er voor dat de maalschijven een stuk langer gebruikt kunnen worden voordat deze bot worden, vaak tot wel 6 keer zo lang!

 

 

 

Heb ik een molen nodig met een (digitale) timer?

 

 

 

Wat prettig is, is dat wanneer we ons best gedaan hebben om een fijne molen uit te zoeken en de maalfijnheid op onze koffie, machine, tampkracht en smaak afgesteld hebben, we vervolgens ieder kopje makkelijk willen genieten. In plaats van met een weegschaal beetje voor beetje te vermalen en te kijken of we genoeg koffie gebruiken, maken veel molens tegenwoordig gebruik van een timer. Een timer is in te stellen zodat deze voor een bepaalde hoeveelheid tijd koffie vermaalt en dus iedere keer dezelfde hoeveelheid koffie afgeeft, ideaal!

 

Als u een molen met een timer wilt rust er nog de keuze voor een analoge of digitale timer. Een analoge timer kunt u voor 1 hoeveelheid koffie afstellen. Wat een probleem kan geven wanneer u wilt afwisselen tussen het zetten van een enkele of dubbele espresso is dat u voor een enkele espresso niet de helft gebruikt van de hoeveelheid die u nodig heeft voor een dubbele espresso. Kortom eigenlijk alleen handig wanneer u of alleen enkele of alleen dubbele espresso's zet.

 

 

Wat doet een digitale timer beter? Ten eerste kun je kiezen voor 2 timings, dus een perfecte enkele en perfecte dubbele espresso. Verder werken digitale timers ook een stuk preciezer dankzij het afstellen dat per 0.1 seconde werkt. Wat verder erg handig is, is dat deze molens nog steeds beschikken over een manuele stand. Fijn van deze stand is dat de molen dan ook weergeeft hoe lang u handmatig koffie heeft gemalen. Ideaal hieraan is dat u deze hoeveelheid tijd vervolgens handig kunt instellen op de timer!

 

 

Samengevat, "Welke heb ik nodig?"

 

Vraag uzelf af hoe goed de koffie moet smaken en hoe makkelijk de molen in het gebruik moet zijn?

 

 

 

Verder is het slim om een molen te kiezen die eventueel 'op de groei meekan'. Molens worden gemiddeld een stuk ouder en overleven vaak meerdere machines. Wanneer u een relatief simpele molen naast een machine heeft staan die alles uit uw koffie kan halen (denk bijvoorbeeld aan een geavanceerde dubbele-boiler machine met PID) dan is de molen in die situatie de zwakste schakel. Sommigen zijn van mening dat het altijd verstandig is om een molen te hebben die net zo goed of net iets beter in verhouding is ten opzicht van de machine. Uiteindelijk ben je namelijk altijd bezig met het extraheren van heerlijke koffie uit het maalsel wat je aanlevert en ook al heeft u bijvoorbeeld niet de allerbeste machine staan is het direct te proeven welke molen u gebruikt. Probeer dus te zoeken naar een mooie balans.

 

Hopelijk heeft u op deze manier een stuk meer informatie opgenomen en kunt u zo een geïnformeerde keuze maken. Komt u er niet uit? Laat het ons weten; dit kan altijd per e-mail, telefoon of met een gezellig bezoek in onze winkel in het hart van Utrecht!

Leave a Comment