Gaggia Classic VS Rancilio Silvia - De vergelijking van de espressomachines!

12-02-2020 0 Comment(s) Koopgids,

Gaggia Classic VS Rancilio Silvia


Ben jij aan het oriënteren naar een compacte espressomachine? Dan ben je vast al de Gaggia Classic of de Rancilio Silvia tegengekomen. Deze enkele boiler espressomachines worden beide al tientallen jaren gemaakt in Italië en zijn in 2020 nog steeds relevant. Hieronder lees je de vergelijking tussen deze twee espressomachines en bekijk of de Gaggia Classic of de Rancilio Silvia espressomachine het beste bij jou past! 

 

Gaggia Classic: Introductie

 

Naam: Classic Coffee Pro

Merk: Gaggia Milano

Release: 2019 

Design uit: 1973

Prijs: €419

 

De Gaggia Classic (Coffee Pro) is een compacte espressomachine die al sinds de jaren 70 geproduceerd wordt. Met zijn 200mL aluminium boiler heeft de Gaggia Classic genoeg capaciteit om achter elkaar espresso's te zetten. Na het bereiden van de espresso kunt u met behulp van de stoomschakelaar, de boiler laten doorverwarmen. Na een korte wachttijd (zo'n 45 seconden) kunt u zelf de melk opschuimen tot de temperatuur en dikte die u wenst. De Gaggia Classic wordt uitgevoerd met een zeer zware filterdrager, professionele stoompijp en handige terugslagklep waarmee u de machine kan blindfilteren. Benieuwd naar de veranderingen in het 2019/2020 model? Lees hier onze aparte review van de Gaggia Classic.

 

Rancilio Silvia: Introductie

 

Naam: Silvia Inox / Black

Merk: Rancilio Group

Release: 2020

Design uit: 1997

Prijs: €699

 

De Rancilio Silvia; één van de meest verkochte machines ter wereld. Deze enkel boiler espressomachine heeft genoeg stoomkracht voor meerdere cappuccino's tegelijk of een heerlijke espresso. De Silvia wordt al gemaakt sinds de jaren 90 en blijft zelfs in 2020 nog steeds relevant. Zijn zwaar uitgevoerde zetgroep en de professioneel uitgevoerde filterdrager (58mm) en 300ml bronzen boiler zorgen ervoor dat dit een machine is die lang meegaat en dagelijks voor een heerlijke espresso’s en cappuccino’s kan zorgen! 

 

De Rancilio Silvia is net zoals de Gaggia een enkele boiler espressomachine. Dit houdt in dat u koffie zet of via de stoompijp de melk voor uw cappuccino of latte opschuimt. Door de grote boiler van 300ml heeft u genoeg capaciteit om voor meerdere melkdranken op te schuimen. De Rancilio Silvia bevat ook een zeer welkome additie: een terugslagklep die ervoor zorgt dat de druk en het overtollige water in de filterdrager direct in de lekbak weggooit. Deze terugslagklep zorgt er ook voor dat u de machine kan blindfilteren.

 

Gaggia Classic VS Rancilio Silvia - Feiten

 

Hoewel de Rancilio Silvia en Gaggia Classic beide espressomachines zijn met een enkele boiler, zijn er toch aardig wat verschillen tussen deze twee machines. Hieronder hebben wij de belangrijkste aspecten en verschillen van beide machines uiteengezet. 

 

Gaggia Classic Coffee Pro VS Rancilio Silvia E (2020 model) 

Espressomachine

Gaggia Classic Coffee Pro 

 Rancilio Silvia E (2020 model)

Start productie

Introductie als Baby Gaggia in 1973 

1998 als Rancilio Miss Silvia

Huidige verkoopprijs

€419 (januari 2020)

€699 (januari 2020)

Gewicht

7.3 kg

14 kg

Afmetingen

HxBxD: 380 x 230 x 240

HxBxD: 340 x 235 x 290

Boiler capaciteit

200 mL

300 mL

Boiler materiaal

Aluminium

Brons

Filterdrager

Zware messing filterdrager

Zware messing filterdrager

Terugslagklep?

Ja

Ja

Materiaal behuizing

RVS/Kunststof

RVS/Kunststof

Bouwkwaliteit

7/10

9/10

Melk opschuimen?

Ja, via stoompijp

Ja, via stoompijp

Leidingen

RVS

Koperen

Dubbelwandige stoompijp?

Nee

Ja

Mogelijkheid om zelf te ontkalken?

Ja, met Cafetto Restore [hyperlink]

Elke Gangbare apparaatontkalker

Capaciteit watercontainer

2 liter

2 liter

Vermogen

1050 watt

1150 watt

Voorgemalen gebruiken? 

Ja, d.m.v. pressurized filterbakje

Nee. 

Gebruik van ESE-Servings? 

Ja, d.m.v. ESE filterbakje 

Ja, met apart bestelbare filterdrager

Bijgeleverde accessoires?

Plastic tamper, maatschepje en 3 filterbakjes (6g, 14g en pressurized 14g filterbakje)

Professionele tamper, maatschepje en 2 filterbakjes (7g en 14g)

Garantie

2 jaar bij Van Pommeren

2 jaar bij Van Pommeren

Onderhoud

Eens per 3 jaar preventief onderhoud

Eens per 3 jaar preventief onderhoud

 

Het zetten van espresso

 

De Gaggia Classic Coffee Pro


De Gaggia heeft aan de voorzijde drie knoppen: aan/uit, knop voor het koffiezetten en een knop voor het activeren van de stoompijp van de espressomachine. De Gaggia Classic Coffee heeft een opwarmtijd van 5 minuten aldus Gaggia, echter merken wij dat de filterdrager en zetgroep na zo’n 6 á 7 minuten volledig warm is. 

 

De Gaggia wordt bijgeleverd met drie filterbakjes:

  • Pressurized filterbakje; de Crema Perfetta
  • 1kops filterbakje (enkele espresso of ESE-Servings) 
  • 2kops filterbakje (dosering van 14g)

 

De Gaggia Classic is zorgt dat het water voor de koffie  in zijn 200mL boiler een temperatuur heeft van circa 95 graden. De Gaggia is volledig handmatig en u bepaald dus zelf de hoeveelheid van uw espresso. Na het zetten van een espresso drukt u op de stoomknoop en na 45 seconden kunt u gemakkelijk voor 2 personen melk opschuimen voor een cappuccino of latte. 

 

De Rancilio Silvia 


De Rancilio Silvia heeft ten aanzien van de Gaggia Classic een iets grotere boiler (300mL). Dat betekend dan ook dat de opwarmtijd van de Rancilio Silvia iets langer is, zo’n 10 minuten voordat de espressomachine en de filterdrager volledig warm zijn. De functionaliteit van de Rancilio is exact hetzelfde als bij de Gaggia. Na het zetten van de espresso’s drukt u op de stoomknop en na circa 1 minuut en 20 seconden kunt u melk opschuimen. 

 

De Rancilio heeft ook aanzienlijk meer stoomkracht. Het melkschuimen gaat gemakkelijker, sneller en kan langer door. Dit komt mede door zijn grotere boiler, het nadeel van deze grote boiler is dan wel dat het twee keer zo lang duurt voordat u melk kan opschuimen. 

De Rancilio Silvia wordt bijgeleverd met twee filterbakjes:

  • 1kops filterbakje (enkele espresso, niet geschikt voor ESE-Servings) 
  • 2kops filterbakje (dosering van 14g)

 

Opschuimen van de melk

 

Om de preciese opwarmtijd van koffietemperatuur naar stoomtemperatuur weer te geven, is er een kleine test uitgevoerd. Hierbij zijn beide machines aangezet en gewacht tot het indicatielampje aangeeft dat de machine warm genoeg is voor het zetten van koffie. Bij beide machines is er bijgehouden hoeveel seconden er nodig is om tot stoomtemperatuur te komen. Voor de Gaggia Classic duurde dit 45 seconden, voor de Rancilio bijna het dubbele: 84 seconden. 

 

Vervolgens is er met beide machines 200ml melk opgeschuimd tot de drinkbare 60 graden. Hier zien we dat de Silvia ontzettend veel stoomkracht heeft en dus ook maar 32 seconden erover doet om de melk op temperatuur te krijgen. De Classic doet hier bijna 50 seconden over. De resultaten zijn ook weergegeven in de grafiek hieronder.

 

 

 

 

Bouwkwaliteit

 

De Rancilio Silvia heeft een bronzen boiler die gebouwd is om jaren lang mee te gaan. De Gaggia Classic beschikt over een aluminium boiler die na jarenlang gebruik kan gaan reageren op de zuren in het water. Daarbij is het dus bij de Gaggia Classic van essentieel belang dat de juiste ontkalker gebruikt wordt, om het aluminium te beschermen. Naast de boiler is de algemene bouwkwaliteit van de Rancilio Silvia een stuk beter dan de Gaggia Classic. De stoomkraan met stoompijp is van horeca-kwaliteit en dus een stuk solider gebouwd dan bij de Gaggia.

 

Onderhoud van de espressomachine

 

Qua onderhoud zijn beide machines gelijk. Beide zijn ze voorzien van een terugslagklep die ervoor zorgt dat u de machine kan blindfilteren. Daarnaast dient u elk kwartaal de machine te ontkalken. Bij de Classic is het belangerijk dat deze machine ontkalkt wordt speciaal schoonmaakmiddel. Bij de Rancilio Silvia kunt u gemakkelijk gebruik maken van reguliere ontkalker.

 

Smaak van de koffie


Het is lastig om te zeggen of de ene espressomachine een beter kop koffie zet dan de ander. De Rancilio heeft een kleine voorsprong vanwege de grotere boiler van 300mL. De temperatuur blijft hierdoor iets stabieler, wat zorgt dat extractie ook beter is in vergelijking met de Gaggia Classic.
Echter, staat en valt de kwaliteit van de koffie met de espressomolen die ernaast staat. 

 

Conclusie

 

De Rancilio Silvia en Gaggia Classic zijn twee espressomachines die veel overeenkomsten hebben, maar ook genoeg verschillen. Zoek je een espressomachine die compact is en genoeg capaciteit heeft voor een aantal espresso's en af en toe een cappuccino? Dan is de Gaggia iets voor jou! Door zijn terugslagklep kan je deze machine gemakkelijk zelf onderhouden. 

De Rancilio Silvia heeft door zijn materiaalgebruik en grote boiler een voorsprong op de Gaggia Classic, echter is de investering daardoor ook een stuk hoger. Zijn stoomkracht en degelijke bouw zorgen dat deze krachtpatser onder de enkele boiler espressomachines het altijd wint. Conclusie: beide espressomachines kunnen u thuis jarenlang voorzien van overheerlijke espresso's. 

 

Benieuwd naar de Gaggia Classic? Klik dan hier

Benieuwd naar de Rancilio Silvia? Klik dan hier

Bekijk hier ook onze voordeelsets! Klik hier

 

Leave a Comment